Dit recept kreeg ik aangeraden van een van mijn food buddies. Origineel is het recept Maangchi, maar wij hebben wel wat veranderd om het pittigheidslevel om laag te brengen. Tteobokki is een Koreaans recept waarbij de basis bestaat uit rijst cakes, gouchujang (een pittige rode-peper pasta) en dashi (een type boullion). Voor dit recept heb je redelijk wat ingredieënten nodig die je niet kan vinden in de AH of Jumbo. Je zult dus op bezoek moeten gaan bij de toko.
Tteokbokki (pittige rijst cakes)
Course: Main, Vegan, Vegetarisch, VisCuisine: KoreaansDifficulty: Makkelijk2
servings10
minutes30
minutes40
minutesDit Koreaanse streetfood recept combineert verschillende ingredieënten die we niet typisch tegen komen in de Nederlandse supermarkt. De rijst cakes zijn in dit recept de ster samen met de pittige gefermenteerde chillipasta die gouchujang heet. Het recept is origineel van Maangchi, maar aangepast om net iets minder pittig te zijn. Maar pas op, het recept heeft nog steeds flink wat pit!
Ingrediënten
450 gram rijst cakes
950 ml water
7 gedroogde ansjovissen (uit potje als je niet kan vinden en weglaten als veganistisch of vegetarisch)
15 x 20 cm gedroogde kelp
2 eetlepels gochuchan (meer als je van heel pittig eten houd)
1 eetlepel koreaanse chilivlokken (weg laten als je niet van extreem pittig houd)
1 eetlepel suiker
3 bosuien
2 hardgekookte eieren (gepeld)
200 gram visballetjes (optioneel)
Methode
- Voeg het water, de anchovissen, en gedroogde kelp samen in een koekenpan of hapjes pan en kook voor 15 minuten op middelhoog vuur zonder deksel. Deze boullion die we nu hebben gemaakt wordt dashi genoemd.
- Snijd ondertussen de bosuien in stukken van 4cm en snijd de visballetjes door de helft.
- Haal vervolgens de ansjovissen en kelp uit het water. Haal de dashi als nodig door een zeef om alle ansjovis eruit te krijgen (vooral nodig als je ansjovissen uit pot hebt gebruikt).
- Voeg nu de rijst cakes, gouchujang, chilli vlokken (optioneel, wij gebruiken ze niet), suiker, groene uiten, gepelde eieren, en de visballetjes (optioneel) toe aan het water. Roer dit goed door totdat de gouchujang is opgelost. Kook nu voor 10-15 minuten zonder deksel, zodat mengsel constant aan het koken is.
- Na 10 tot 15 minuten borrelen moet de glazig en dik zijn. Het gerecht is dan klaar om te serveren.
Notities
- Om het gerecht vegan/vegetarisch te maken, kun je simpelweg de ansjovissen, visballetjes en eieren niet toevoegen.
- Voeg ook eventueel enoki toe voor wat extra groenten.