Een heerlijk eenpansgerecht uit de Israëlische keuken. Dit is een van mijn eigen recepten die door de jaren heen elke keer iets is veranderd. Het recept is niet helemaal authentiek, maar wel lekker! Het recept bevat lekker veel groente en is heerlijk om te eten met een stuk brood.
Shakshuka
Course: Hoofd, VegetarischCuisine: IsraëlischDifficulty: MediumServingsservings
Prep time
10
minutesCooking time
30
minutesTotal time
40
minutesIngrediënten
1 blik tomatenblokjes
2 rode uien
2 paprika’s
4 eieren
1 tl uien poeder
1 tl paprika poeder
0,5 tl gedroogde basilicum
0,5 tl gember poeder
0,5 tl chilivlokken
ketjap naar smaak
zout en peper naar smaak
Methode
- Snijd de paprika in reepjes en de ui in grote partjes.
- Bak je ui en paprika op hoog vuur totdat ze zacht worden.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat iets indikken op hoog vuur.
- Zet het vuur lager. Voeg vervolgens alle kruiden, ketjap, zout en peper naar smaak toe.
- Maak kuiltjes voor de eieren en doe de eieren in de net gemaakte kuiltjes.
- Zet de deksel op de pan en maak eventuele stoomgaatjes dicht door er bijvoorbeeld een theedoek op te leggen. Het is het handigst als de deksel van glas is. Je wil het liefst de deksel zo min mogelijk optillen omdat hierdoor de warme stoom zal ontsnappen. Zodra het ei nog maar minimaal beweegt als je de pan voorzichtig heen en weer beweegt is het klaar. Wij hebben de eieren vaak redelijk doorbakken, maar officieel moet het eigeel nog vloeibaar zijn.
- Serveer met eventueel wat brood. Wij vinden bijvoorbeeld platbrood of turksbrood hier heel lekker bij.
Notities
- Als we met meer mensen eten dan maak ik of twee pannen of ik reken 1 ei per persoon met wel 1 ui en 1 paprika per persoon en serveer er meer brood bij.
- Probeer ook eens te serveren met wat feta kaas er op het laatste moment overheen gekruimeld.