Dit is een van onze favoriete recepten. De smaken zijn heel complex en het liefst zou je dit gerecht iedere week maken! Doordat je de kip in de oven bakt boven op de rijst, neemt de rijst het vocht van de kip op en wordt deze lekker smeuig en smaakvol. Wel duurt dit recept even om te maken, maar dit is het zeker waard!

Gebasseerd op het recept van The Woks of Life.

Geroosterde kip met gebakken rijst

Recipe by MaaikeCourse: Hoofd, Kip, Gebakken rijst, OvenCuisine: AziatischDifficulty: Gemiddeld
Servings

3

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

50

minutes
Resting time

24

hours
Total time

1

hour 

10

minutes

Een recept die even kost om te maken, maar die het zeker waard is. Doordat de kip op de rijst wordt gelegd in de oven wordt de kip een grote smaakbom. Let op: voor het beste resultaat moet je de rijst een dag van te voren bakken, en de kip een dag van te voren marineren. Het recept is gebasseerd op een recept door The Woks of Life.

Ingrediënten

  • 100 gram shiitake champignon

  • 1 pakje kippendijen (meestal 4 stuks)

  • 2 uien

  • 1 teen knoflook

  • 2 bosuien

  • 75 – 125 gram bakbacon

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel dry sherry

  • 0.5 eetlepel five spice kruiden

  • 1 theelepel sesam olie

  • 185 gram rijst

  • 1 eetlepel olie

Methode

  • Kook de rijst. Het liefst doe je het in de ochtend of een dag van te voren. Zo kan de rijst goed uitdrogen voor de gebakken rijst. Kook eventueel de rijst in kippen boulion voor meer smaak. Nadat de rijst is gekookt sprijd het uit over een bakplaat zodat de rijst zo min mogelijk op elkaar ligt.
  • Snij 1 ui en knoflook in kleine stukjes.
  • Combineer de ui, de knoflook, de helft van de sojasaus, 1/4 eetlepel five spice kruiden en de sesam olie in een kom. Voeg de kip toe en wrijf de marinade goed in. Laat de kip 1 tot 2 uur marineren. De kip kan natuurlijk ook de dag van te voren worden voorbereid.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de ander ui, de bosui, de bakbacon en de shiitake in kleine stukjes.
  • Verwarm een wokpan met de olie en kook de ui totdat deze glazig is. Voeg de bakbacon toe en bak voor een minuut. Vervolgens kun je de shiitake en bosui toevoegen. Bak dit weer voor een minuutje. Als laatst voeg je de rijst, dry sherry en 1 el sojasaus toe. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel de rijst over een ovenschaal. Leg hier de kip bovenop. Besprenkel de kip met 1/3 theelepel zout en 1/4 eetlepel five spice kruiden. Bak voor 35 minuten in de oven. Als het de rijst op de bodem aanbakt, dan kun je wat water of kippenboullion in de ovenschaal gieten. Hou de oven dus goed in de gaten. Zet de ovenschaal eventueel nog 2 à 3 minuten onder de grill.

Notities

  • Voor dit recept zijn er stappen die je tot 24 uur van te voren moet ondernemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *