Ik ben een mega fan van de Aziatische keuken. Dumplings is een van mijn favoriete gerechten uit die keuken. Met dit recept maken we gyozas. Gyoza is een Japanse dumpling die kan worden gemaakt met verschillende vullingen. Een vergelijkbare dumpling is de Chinese ‘jiozi’, die ook wel bekent staat als ‘potsticker’. Gyozas kunnen worden gebakken in een pan, gefrituurd, gestoomd, of gekookt. In dit recept worden de dumplings gebakken in de pan, ook wel yaki-gyoza genoemd. De kunst is om de gyozas te stomen in de pan en een knapperige bodem te geven. Zelf heb ik dit kunstje nog niet helemaal onder controle, aangezien het nog wel wat oefening vergt.
Knapperige gyoza met varkensvlees
Course: Hoofd, VarkenCuisine: JapansDifficulty: Gemiddeld2
servings15
minutes1
hour1
hour15
minutesDeze yaki-gyozas hebben een vulling van kool, varkensvlees en bosui. Samen met wat sesamolie, gember, en knoflook zorgt het voor een lekker smeuïge vulling. Door ze te bakken en stomen in de pan krijg je een lekker knapperige dumpling.
Ingrediënten
24 Gyoza vellen
2 eetlepels maizena
1 eetlepel bloem
225 grammen kool (bijvoorbeeld chineeskool of spitskool)
250 grammen varkensgehakt
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
2 bosuien
1 eetlepel gehakte verse gember
1 teen knoflook
Methode
- Snij de kool zo fijn mogelijk en voeg 1 theelepel zout toe. Laat dit 5 minuten staan. Dit zorgt ervoor dat de kool wat zachter wordt. Voeg het varkensgehakt, de sojasuas, sesam olie, bosui, gember en knoflook toe. Mix dit stevig samen. Dit betekent dat je echt wat kracht mag zetten bij het mixen en je 3-4 minuten aan het mixen bent. De mix moet plakkerig worden.
- Vul de gyoza door 3tl vulling en het gyoza vel te stoppen. Maak de randen nat en vouw de randen samen. Herhaal dit totdat er 24 gyozas gevuld zijn. Klink hier voor een instructie over hoe je gyozas kunt vouwen.
- Voeg een eetlepel olie toe aan een pan die 20cm breed is. Een gietijzeren pan of pan met anti-aanbaklaag werkt hiervoor het best. Voeg 6 dumplings toe aan de pan en bak voor 3 minuten totdat de bodem bruin wordt.
- Meng ondertussen de maizena, bloem en 175 ml water samen.
- Giet een kwart van de bloem mix over de gyoza. Doe de deksel over de gyoza en laat ze stomen op laag vuur. Als het water weg is, zijn de gyozas klaar met stomen. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat als laatst de gyozas nog 1 tot 2 minuten bakken zodat ze weer knapperig worden. Bak de rest van de gyozas op de zelfde manier.
Notities
- Meestal serveer je de gyozas met een dipsaus. Voor een simpele dipsaus kun je 3el sojasaus en 1el azijn combineren.